Annoncører:

Campingplads Indberetninger

Gruppen Camping & Campingrejser

Bliv ven med redaktøren

 

Partnerlinks:

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

Hvem står bag ?

 
 

 

Info og rejseinspiration over 45 lande

Læsernes Favorit campingpladser

Børnevenlige campingpladser

Transit campingpladser

 

VALDRESFLYA - (VEJ 51)

Har man først snuset til frihedens totale beruselse, så kan man ikke tænke på meget andet end Norge. Og her indtager Valdresflyas højeste dele med vej 51 en særstilling. Nogen kalder også strækningen for fricampisternes paradis. Strækningen er ikke lang, når man vil betvinge højmosens sving. Fra Fagernes til Randen kun 125 km. Men naturoplevelserne er store - og det kan ikke nytte noget at drøne igennem i et stræk. Egentlig hedder vejen nr. 51 og den starter i Gol, men de fleste danskere kommer nok ad E16 fra Oslo og ender i Fagernes, hvorfra vi vil starte beskrivelsen..  

 
Vis stort kort - tilpas kortet med musen (hånden) og med plus og minustegn i kortet.

Startpunkt fra syd: 60.985432, 9.227314

Startpunkt fra nord: 61.849509,  9.003811

Fricamping - der er opstillet affaldscontainere de fleste steder, men ingen toiletter.

FLERE  BILLEDER INDGÅR I FILMEN OM NORGE

Ruten:

Fra Gol: Turen fra Gol til Fagernes også er en beskrivelse værd. Vej 51  har nogle krasse hårnålesving lige efter Gol, men er derefter ret begivenhedsløs. Mest præget af småbakket højland med en masse hytter og hoteller, der virker ret døde om sommeren. Triste og mennesketomme huse, der nok summer af liv om vinteren. På en søndag eftermiddag om sommeren er stederne ikke nogen stor oplevelse. Vej 51 støder så på E16 kort før Fagernes. Følg derefter E16 ind til Fagernes og følg så samme vejledning som om du kommer fra Oslo:

Du kommer til Fagernes via E16. Kør igennem Fagernes og i udkanten af byen følges vej 51 til højre. E16 og RV 51 har altså samme forløb fra Leira til Fagernes, hvor 51´eren drejer af til højre.

Fagernes en typisk norsk provinsby, med en del træhuse og vil man proviantere, så er det her det skal ske. Man skal også sørge for at få fyldt vandtanken op, være forsynet med gas, have tømt sin spildevandstank, inden man kører videre. Det gør da heller ikke noget at man bruger lidt tid på byens seværdigheder. For som min bedre halvdel siger, det er godt med natur, men kultur skader ikke.

Op på fjeldet.

Det første stykke vej fra Fagernes til Beitostølen ligner mange andre landskaber i Norge. Der er nemt at køre, men man skal ikke holde stille ret længe oppe i det berømte vintersportssted før man opdager, at der kører en lind strøm af campingvogne og især autocampere op af vejen. Så hvis man vil overnatte oppe på højfjeldet skal man nok ikke være for sent på dagen, før man skal skrue benene ned. Så kan man også bedre bruge resten af dagen til at se sig om i landskabet.

Allerede kort efter Beitostølen kommer man til et markant punkt i landskabet: fjeldet  Bitihorn. Det hæver sig op til 1607 m.o.h.  næsten lodret op over vejen, men skal altså ikke selv op i de højder. Selvom  man kan ane, at selve vejen ligger godt op i højden, for selv i juli måned ligger der sædvanligvis enkelte klatter af sne. Fra Bitihorn helt frem til Gjendesheim er der mange små rastepladser, de fleste udstyret med en affaldscontainer og et enkelt bord med bænke. Men uden mulighed for at skille sig af med affaldsvand og toiletindhold. Fra alle rastepladser er der storslåede udsigter , først over søen Vinstri og ved landsbyen Bygdin også mod vest til søen af samme navn. Herfra kan der anbefales at tage en sejltur med den gamle rutebåd, der sejler over til Tyin (kun sommer). Vej 51 er i øvrigt lukket fra Beitostølen og et godt stykke nordpå om vinteren, så man skal ikke følge denne ruteanvisning mellem november og maj måneder.

Vejen snor sig ellers i storladne sving over højdedragene og man får gang på gang en flot udsigt ned over sølandskabet, men også mod venstre hvor Jotunheimens gletjermassiv troner  med snehvide bræer, der synes at gå helt op i himlen. Kommet hertil er man er nu oppe på det øverste af Valdresflya, ja faktisk passeres et pas i næsten 1400 m´s højde. Selv når man når til Gjendesheim kigger man ned på en lille sidevej, hvor en klynge røde hytter synes at danne en bebyggelse. Vender man sig om, har man stadig det mægtige Jotunfjeld i ryggen og her ses den enorme Glittertind på næsten 2500 m´s højde. Toppen skinner hvidt i evig sne og is, hvis da ikke skyerne hænger lidt længere nede og det sker faktisk ret tit. Også Galhøpiggen kan ses i det fjerne. Dens top har samme højde.

Dyrelivet synes sparsomt her oppe, men giver man sig tid kan man sagtens få øje på ørn, harer og rensdyr.

Nord for passet går det i bløde buer nedad, speederen skal knapt bruges. De første huse dukker op og også campingpladser ses her (bl.a.Randsverk Camping), men man vil knap se campingturister køre ind her. Stederne synes at blive brugt af vinterens fastliggere og ser ret trøstesløse ud om sommeren.

Nede igen.

Man skal ikke køre ret meget længere før landskabet antager sin “normale” grønne farve igen. Det bare fjeld afløses af grønne marker og tætte granskove. Nedkørslen bliver lidt stejlere det sidste stykke ned mod Ottadalen, et par gange må man ty til 1.gear for ikke at få for meget fart på.

Her kan man frit vælge: til venstre kan man fortsætte over Skjårkfjeldet mod Geiranger, Trollstigen eller Brikdalsbræen på Jotunheimens vestside.

Til højre går det via Vågåmo til E6, hvorfra det går videre mod Nordkap eller via Dombås til Romsdalen, Dovre, Trollveggen og Atlanterhavsvejen.

Der er en fin lille stavkirke i Vågamo.

Denne beretning er en del af "Norge på langs", og den indgår som en del af videofilmen af samme navn. På videofilmen er der dog langt flere billeder, end her gengivet.

 

Gruppen Camping & Campingrejser

Bliv ven med redaktøren

Campisternes Rejseportal

CAMPINGPLADSER (hvis man ikke vil campere i det fri eller have mulighed for "optankning")

Samarbejdsplads med BTN = 15% rabat, forudsætter Skandinavisk Campingpas fra BTN (kun udland). På CC-pladser i Sverige gives adgang til CC-medlemspris.

Samarbejdsplads med FICC tilsdluttede organisationer. (DCK, DCU, DK-Camp m.fl.) = rabat 5-10%.

EFCO kortet, som er udviklet på basis af CCS kortet og nu indført i Tyskland, Holland, England og Frankrig. Fungerer også som fordelskort. Caravan Club fra Sverige har medlemsegne pladser til fordelagtige priser, samt en lang række samarbejdspladser over hele Europa, hvor der gives rabat. DCU har 20 medlemsegne pladser i DK med fordelagtige ordninger for medlemmer-ne, dertil samarbejds-aftale med mange europæiske pladser.

Faste lave priser i lavsæsonen ved medlemskab af ACSI. Ingen forudbetaling af kuponer.

Skandinavisk Campingpas (CCS)anerkendes, nogle pladser giver rabat 5-10%.

Rabatoplysninger uden ansvar for rigtighed (kan forandres). Klik på  en af illustrationerne for nærmere info.

Fagernes Camping

Blev udnævnt til Årets Campingplads af Norsk Caravan Klub i 2010. 4-stjernet campingplads ned til Strandefjorden. Helårsåbent.

GPS: 60.981882, (60° 58' 54.78'' N) - 9.231166, (9° 13' 52.20'' E)

Randsverk Camping

....ligger ca. 750 meter over havet og er centralt beliggende lige ved Jotunheimen Nationalpark og er det ideelle sted for fjeldture og et enestående fiskeområde. Helårsåbent. Pladsen har plads til ca. 75 campingvogne og ca. 40 telte. Der er træer hele vejen rundt om pladsen og et dejligt grønt græstæppe på selve pladsen.Der er etableret verandaer af træ på pladsen som man frit kan benytte.

GPS: 61.729919 (61° 43' 47.71'' N) -  9.088888 (9° 5' 20.00'' E)

Beitostølen Hytter og Camping

Moderne firestjernet ferie. og campingcenter, der er helårsåbent. Udstyret med masser af wellness. 37 km fra Fagernes, ved vej 51.

GPS: 61.248483 (61° 14' 54.54'' N) ,  8.903303 (8° 54' 11.89'' E)

 

 

 


 

 

 

Gode 

Campingpladser:

 

 

Ved skov og nær strand ved Storebælt

 

 

  

 

 

  sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto