Annoncører:

Campingplads Indberetninger

Gruppen Camping & Campingrejser

Bliv ven med redaktøren

 

Partnerlinks:

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

Hvem står bag ?

 
 

 

Info og rejseinspiration over 45 lande

Startside Regioner (indgangsside til alle campingpladser)

Camping i

SYDSLESVIG

 

Sydslesvigs historie, kort:
Sydslesvig ( tysk: Landesteil Schleswig ) er det område mellem den danske landegrænse i nord og floden Ejderen i syd. Området omtales af danske ofte som Slesvig, hvilket ikke mere er korrekt, idet det tidligere hertugdømme Slesvig omfattede hele Sønderjylland op til Kongeåen.

Sydslesvig  har ført en omtumlet tilværelse som kastebold mellem Tyskland og Danmark, foranlediget af, at landsdelen styredes af hertugen på Gottorp Slot i Slesvig by. Denne by (tysk: Schleswig) er stadig administrativt centrum, medens Sydslesvigs største by hedder Flensborg.

Under de europæiske frihedsbevægelsers første tid efter den franske revolution, kom tankerne om en adskillelse af hertugdømmet Slesvig til overfladerne, især anført af studenterne i Kiel. Det førte til den 1.Slesvigske krig 1848-51, som påførte Tyskland (+Holsten) et forsmædeligt nederlag. Danmark var hensat i en lykkerus, hvorefter de politiske kræfter glemte at holde øje med naboen. Tyskland oprustede stærkt og under ledelse af "jernkansleren" Bismarck blev Danmark påtvunget en ny krig i 1864. Den blev kort og blodig bl.a. med det store slag på Dybbøl Skanse og tyskerne var nu langt oppe på den jyske halvø. Ved de efterfølgende fredsforhandlinger måtte Danmark afstå hele Slesvig (Sønderjylland) til det tyske kejserrige. Det medførte svære lidelser for den danske befolkning i hele Sønderjylland og da Tyskland tabte den 1.Verdenskrig blev der i fredstraktaten i Versailles indført en bestemmelse om, at der skulle finde en folkeafstemning sted i Sydslesvig, hvor man kunne tilkendegive hvilken nation, man ville høre under. Igen sov de danske politikere og man tillod, at der oprettedes flere afstemningszoner, hvorefter man pga. tysk valgfusk ikke kunne bibeholde det danske flertal i den sydligste afstemningszone. Til trods for et stort dansk flertal i f.eks. Flensborg, kom byen under tysk herredømme sammen med det nuværende område Sydslesvig.

Sydslesvig har altid været et fire-sprogligt land, tysk og dansk taltes side om side op til 1864, den jævne mand holdt sig dog til det nedertyske (plattdütsch), som var et ret udbredt sprog i middelalderen. Det taltes endda ved hoffet i København. Det fjerde sprog er frisisk og tales ved Marsken og på øerne ud for Sydslesvigs vestkyst i Vadehavet.

Efter Nazi-herredømmets afslutning blomstrede det danske mindretal i Sydslesvig op. Den dansksindede befolkning måtte opleve nedværdigelser og repressalier fra 1920-1955, hvorefter der kom en traktat i stand, de såkaldte København-Bonn erklæringer. Dette gav begge mindretal nord, såvel som syd for grænsen, lige ret til arbejde og til offentlige stillinger, samt afskaffede al form for sindelagsdiskrimination.  Selv om antallet af mindretallets tilhængere efterhånden faldt noget, så gav den økonomiske saltvandsindsprøjtning fra såvel dansk og tysk side det kulturelle danske liv i Sydslesvig en opblomstring. Der opstod adskillige danske skoler - sidst i 2008 med nyt dansk gymnasium i Slesvig by - og i Slesvig grundlagdes i 1958 den danske roklub i byen. Der byggedes danske alderdomshjem, børnehaver og mange andre institutioner, sportsforeninger og kulturelle foreninger.

I dag er mindretallet på ca. 45.000, som lever i fredelig og respekteret sameksistens med det tyske flertal. Landsdelen er rig på historiske minder, ikke mindst fra Vikingetiden, som havde sit udspring ved Hedeby (oldnordisk: Haithabu) i fjorden "Slien" (tysk: Die Schlei)  ved Slesvig by.

Slesvig By Se Særskilt side om landsdelens ældste by.
Turistkontorerne

Flensborg - Slesvig - Husum - Egernførde - Westerland (SIld) -  Frederikstad (Friedrichstadt) - Rendsborg  = (danske hjemmesider) -

Seværdigheder

Flensborg: Museumsbyen Unewatt, (Frilandsmuseum), Phänomenta (børnevenlig udstilling), Lyksborg Slot (Glücksburg),  

Slesvig: Dannevirke, domkirken St.Peder (med dansk kongegrav), Gottorp Slot med arkæologi og kulturhistorisk museum, barokhave med globus, Hedeby ringvold ved Vikingemuseum,  Bymuseum, Dansk Gymnasium (A.P.Møller Skolen),

Husum: historisk rådhus, nationalparken Wattenmeer, Husum Slot med krokuspark (marts), udflugter til markslandet og vadehavet.   

Naturparker: Wittener Berge, Vadehavet

Andet: Kieler Kanalen   (berører Sydslesvigs "grænseflod" Ejderen). Fjorden Slien,

Der findes på campisternes-rejseportal.eu en særskilt side om Slesvig by med mange billeder

Arrangementer Siden offentliggører turist arrangementer over hele Sydslesvig.
Om camping Grundet sit varierede landskab, sine historiske byer og hele den danske fortid, er landsdelen et attraktivt ferieområde for campister. Vejene er gode og med god afmærkning. Nordgående motorvej fører forbi de mest historiske steder. Pga. tysk lovgivning skal der der svares en mindre turistskat på campingpladserne (kurtaxe), men primært er camping en smule billigere end i Danmark.
 

Tilkørsel

 

 
Vis stort kort

CAMPINGPLADSER

Fjern taleboblen i kortet ved at klikke ved siden af den. Kortet kan forstørres ved + og -tegn, samt trækkes rundt med curseren (hånden).

Glückburg-Holnis

Kurstrand 3, 224960 Glücksburg . GPS: 54.857195,  9.591204

Område: Flensborg Fjord/Østersøen

Direkte ved stranden med sydvendt kyst.

 
Vis stort kort

Camping Wikingerplatz Haithabu

Haddebyer Chaussee 15 - 24866 Busdorf . GPS: 54.501013,  9.570615

Område: Slesvig, Slien

God plads med udsigt over fjorden til domkirken. Tæt på vikingermuseet og Hedeby ringvold og Thyrasborg, Kovirke o.a. historiske steder.

 
Vis stort kort

Husumer Campingplatz.

Dockkoggstr. 26813 Husum, GPS: 54.479196, 9.011064

Præmieret campingplads lige ud til Vadehavet. Pladsen er anlagt i vifteform, med den bredeste del ud til Vadehavet.

Område: Vestkysten, Vadehavets tyske del.

 
Vis stort kort

 Olpenitz Camping

Olpenitzer Dorfstraße 33a - 24376 Kappeln - GPS:  54.663060, 10.007633

Område: Ydre Slien, nær byen Kappeln.

Ingen turistskat (Kurtaxe) ved stranden (3 km). Flot udsigt over fjorden og tæt på fjordens munding i Østersøen. Mange fastliggere.


Vis stort kort

Langballigau Camping.

Strandweg 3, 24977 Langballe - GPS: 54.822126,   9.658720

Langstrakt plads direkte ved stranden til Flensborg Fjord. God badestrand.

Område: Flensborg Fjord, nordkysten med udsigt til Danmark.

 
Vis stort kort

Der findes mange campingpladser i Sydslesvig. Her har vi medtaget dem, som ligger tæt ved historiske steder eller attraktive natursteder. Har du andre forslag, må du gerne maile til mig.
Om GPS-navigation: På grund af maskinernes forskelligartede opbygninger har jeg med fuldt overlæg angivet koordinater i decimalsystemet. I lighed med andre førende campingsider/campingpladser  bruger jeg udelukkende decimalsystemet for ikke at forvirre begreberne og jeg ved, at det er nemmere at indtaste tal, fremfor en blanding af tal, grad, minut og sekundtegn.

 

Gode 

Campingpladser:

 

 

Ved skov og nær strand ved Storebælt

 

 

  

 

 

  sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto