Annoncører:

Campingplads Indberetninger

Gruppen Camping & Campingrejser

Bliv ven med redaktøren

 

Partnerlinks:

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

Hvem står bag ?

 
 

 

 

Info og rejseinspiration over 45 lande

Læsernes Favorit campingpladser

Børnevenlige campingpladser

Transit campingpladser

 

 

 

Camping i England

af Finn Munch Jørgensen

Hermed ønsker vi at videregive vores meget personlige oplevelser og indtryk af mange ferier i England, Skotland og Irland – flest med campingvogn. Man kan være enig eller uenig i vores syn på de britiske dyder, men hvis man ikke er til sydens sol og overbefolkede pools, så er Storbritannien et oplagt rejsemål.

Om TV.

Lyd-frekvensen ikke den samme som i Danmark, men mange fjernsyn kan omstilles til engelsk (og fransk) brug. Jeg har selv købt et 14"  Thompson i Elgiganten for 900 kr., som også kan bruges i Frankrig, Storbritannien og Irland.

klik på billedet for forstørrelse

Venstrekørsel.

De fleste vænner sig hurtigt til at køre i venstre side og tager de mange "roundabouts" (rundkørsler) som en positiv udfordring. Englændere er normalt hensynsfulde bilister og det virker som om de er forberedte på lidt af hvert fra udlændinge.

Engelske campingvogne       og alle de andre.

Bortset fra pladserne omkring London er der ikke ret mange "kontinentcampingvogne" på de engelske pladser, hvilket sikkert skyldes overfartspriserne. Det er nemt at se hvilke campingvogne, der er engelske, da langt de fleste af dem er forsynet med 3 store vinduer i det afrundede frontparti, Herfra er der et godt udsyn til omgivelserne. Det koster ekstra at slå et fortelt/solsejl (an awning) op, men englænderne benytter sig ikke meget af det. Der spises og ses TV inde i vognen - og så er det jo rart med de tre store frontruder. På de engelske vogne sidder døren selvfølgelig i venstre side, mens de tysk-, fransk, slovenske producerede vogne har døren i højre side.

Der er stor forskel på de engelsk producerede Sprite campingvogne, der sælges på "kontinentet", bl.a. i Danmark, da de jo ligner de tyske med en stor frontrude og med dør i højre side - og dem, der kører i England. Det sker tit på de mindre campingpladser, at man er eneste udenlandske vogn. Hvis der på sådan en plads er ensrettet kørsel, opstår der det problem, at udlændinge og englændere "sidder og iagttager hinanden" på 3 meters afstand. Her kræves der lidt konduite af os som "gæster", så vi med håndkraft får drejet vores vogn 180 gr. imod  kørselsretningen og på den måde giver hinanden lidt privatliv. Det forudsætter selvfølgelig, at begge parter har siddegruppe i forenden af vognen.

Camping forhold.

Begrebet ”fastliggere” kendes naturligvis også i England. Men hvor de herhjemme bor i  campingvogne og har deres køleskab stående i forteltet, bor man England i et ”Caravan Holiday Home”. Fænomenet kendes også fra andre lande f.eks  Sverige og Frankrig, men ikke så udbredt som i England. Hvor mange campingpladser her hjemme har hytter til udlejning, er det i England  ”Holiday Homes”, der skal lokke gæsterne til. Mange pladser har et meget stort antal selkvejer Holiday Homes stationeret på pladsen, foruden dem der står til udlejning i oversigterne f.eks. i http://www.ukparks.com  er det tydeligt at se hvor mange af deres Holiday Homes, der er til udlejning, da sugnaturen er forsynet med et H for "hire". Prisen for en uge i denne luksus kan på en femstjernet Holiday Park løbe op i 700 £ i højsæsonen. Der er "kamin" i næsten alle vogne, også i de billige til 350 £. Den laveste pris, som jeg har set er 100 £, men så er det udenfor højsæsonen.

Der findes forskellige typer af campingpladser. "Touring Park" er specielt for nomader. "Caravan and Camping Site", der svarer ganske godt til vores danske normale pladser, hvor der også bor fastliggere, samt "Holiday Park", der ofte har det hele, deriblandt restauranter, indendørs svømmepøl, vandrutjebaner m.v. Det er op til ejerens skøn, hvornår en plads er det ene eller det andet. Stjernesystemet, som i sin nuværende form blev indført i år 2000, ligner det danske.

Der kan tildeles op til 5 stjerner.

M.h.t. antallet af campingpladser er Storbritannien dækket godt ind. Omkring 13 mio. campister besøger pladserne årligt, og trods dette antal har vi aldrig oplevet pladser, der var  overfyldte.

klik på billeder for forstørrelse

Dyrt i England ?

Hvis man ikke er til de store udskejelser, men vil prøve at overholde feriebudgettet, er det en god ide at købe kaffe, øl, vin, spiritus med hjemmefra (eller fra Tyskland, hvis turen går via Calais-Dover eller Hoek van Holland-Harwich). Som visse andre "folkeslag" (amerikanere) ved englænderne ikke hvad en god kop kaffe er. For dem er kaffe = pulverkaffe. Man kan købe alm. kaffe i supermarkederne, men som regel skal man lede efter den. Den findes så kun i 250 g pakninger og er dyr p.g.a det beskedne salg.

Selv om turen går til Skotland, hvor det burde være "en menneskeret" at købe en flaske "single-malt" whisky (skotsk staves whisky, irsk staves whiskey), på et af de manbge destillerier, skal man sammenligne prisen med Calles i Sønderløgum og vente med at købe stort ind, til man igen når Tyskland el. Danmark - spiritus er dyr i England.

I stedet for at beklage os over de danske øl priser, burde vi have ondt af englænderne. En flaske billig dåseøl (det findes næsten kun i dåser) koster typisk 8 kr.

Hvis man køber el-artikler (køb kun TV, hvis det kan omstilles til "Euro" - se indledningen) skal stikket skiftes ved hjemkomsten til Danmark, men det burde også være det eneste problem. Englænderne monterer en sikring i stikket, som derfor virker lidt klodset.

"Dixon" er en af de helt store kæder m.h.t. el-artikler - det er dem, der også ejer El-Giganten i Danmark og Sverige.

Frem for at begive mig ud i usikre elektriske forhold, hvad min barbermaskine angår, bruger jeg under englandsferien en alm. barberskraber. Det giver ingen problemer, da materistkæden Boots (findes i alle byer), fører alt indenfor kosmetik og hudpleje, altså også barberskum.

Men selvom Boot´s kosmetikpriser er lavere end i Danmark, kan det ikke betale sig at købe nikotin-tyggegummi i England, hvor de også fører Nicirette, idet tyggegummipriserne er afhængig af cigaretpriserne. Disse er for 20 Prince (jo, de findes i England, men er sjældne) og andre cigaretpriser koster over 40 kr., Nicorette er tilsvarende dyrere. På Boot´s hjemmeside www.wellbeing.com , angiver de priserne på en række kosmetikprodukter - også på Nicorette.

klik på billedet for forstørrelse

Tur forberedelse.

Den nemmeste måde at forberede sig hjemmefra m.h.t. hvilke pladser man vil besøge, er ved at klikke sig ind på f.eks. UK HOME PARKS hjemmeside: www.ukparks.com , der indeholder 2500 forskellige pladser. det siger de i hvert fald selv. Siderne indeholder alt, hvad der er værd at vide om de enkelte pladser - inkl. fotos.

THE CARAVAN CLUB, der svarer til vores DCU, ejer 200 pladser, hvoraf ikke-medlemmer er velkomne på de fleste. Deres adresse er www.caravanclub.co.uk .

De lokale turistkontorers hjemmesider giver også ganske god oversigt over campingpladser i lokalområderne. På DET BRITISKE TURISTKONTOR´s hjemmeside: www.visitbritain.com/dk er der på siden "Guide til Storbittannien" mulighed for at finde adresser på de forskellige områders turistkontorer.

Hvis turen går til Lake District, hedder adressen www.golakes.co.uk . Det er Cumbria Tourist Board, der står for denne flotte hjemmeside, der udover en masse links til bl.a. cykelruter og Hdrians mur også giver adgang til flere web-kameraer.

Lidt sydligere har vi www.visitnorthwest.com i Lancashire med bl.a. oplysninger om de engelske ferieområder ved Blackpool, heriblandt cykelruter.

Mod øst ligger www.ytb.uk  (Yorkshire Tourist Board) med beskrivelser fra bl.a. byen York og dens mange seværdigheder. Den største gotiske kirke nord for alperne er York Minster. Forskellen på cathedral og minster er lidt flydende. Minster står for en munke betjent kirke, men York Minster har nu altid været betjent af præster.

Der er mange timers arbejde og fornøjelse (og ordbogsopslag) til de mørke vinteraftener i alle de links, der hele tiden dukker op.

    

 

Jeg kender til 2 campingplads bøger, der begge kan købes via det Britiske Turistkontor (kontoret i Danmark lukkede i 2004, så man nu ”betjenes” fra Stockholm ): AA´s "Caravaning and camping" (AA svarer til FDM) og det Britiske Turistkontors egen bog "Camping & Caravan Parks in Britain.

AA´s er den bedste (og dyreste), men lider af det samme problem, som mange andre engelske, ”geografiske” bøger gør, nemlig at de deler landet op alfabetisk efter grevskaber. Hvem kender navnet  og beliggenheden af samtlige engelske grevskaber ? Oversigten over dem, står ikke i bogen!

Turistkontorets bog er delt grovere og enklere op : Cumbria (Lake District), North West, Yorkshire, Heart of England o.s.v., og hvert afsnit starter med et kort over området. 

 

 

Mine egne bibler...

til en Englands tur er Politikens Visuelle Guider: Storbritannien, Skotland, Irland og naturligvis London.

Politiken har fået rettighederne til udgivelsen af disse glimrende rejsebøger fra det store engelske forlag Dorling Kinderley, der udover rejsebøger også er kendt for sine populær-videnskabelige bøger og CD-roms.

Lonely Planet´s "England" er for de sproglyndige, men et kvalificeret bud på en rejsehåndbog, men er lidt mere kedelig end Politikens. Nederst på forsiden af "England" står der: "Includes section on England´s world-famous pubs". Det drejer sig om 9 sider. Jeg vil påstå, at der står mere på Politiekns "Storbritanien" ´s 4 sider.

Hvis man køber "Storbritannien" kommer man til at betale for 70 sider om London, som er et udpluk af London-bogen og 70 sider om Skotland, der er et udpluk af Skotland-bogen, men da der ikke findes en Visuel Guide kun om England og uden London, har jeg anskaffet mig alle 4 bøger om De Britiske Øer.

Hvis man kender Michelins kortbøger i 1:200.000 over Frankrig, er det naturligvis den type kort, man vil bestræbe sig på at anskaffe, da de er fremragende.

I England laver forlaget Collins kortbøger af samme kvalitet – også 1:200.000, men hvorfor hverken Collins eller AA (der også laver kortbøger, men i 1:250.000) ikke har en signatur for campingpladser, forstår jeg ikke. Det er et stort minus.

Rough- Guide (www.rough-guide.com) er også en kvalificeret udgiver af rejselekture. 

Et godt tips: Kortbøger

!!!!!

Vent med at købe kortbøger, til I er kommet til England. De er væsentlig billigere der og det er tit muligt at købe udgaven fra året før til under halv pris. En kortbog i nyeste udgave koster mellem 2 og 9 £ og fås hos alle boghandlere og mange kiosker - herhjemme koster de dyre udgaver, dem med spiralryg, min. 200 kr.

Og nu til noget helt andet:

En af de ting, der altid har været specielt ved England, er skorstenene - eller rettere VAR, for de bruges ikke ret meget mere. Ind til for 10-15 år siden var antallet af skorstenspiber lig med antallet af kaminer i ejendommen. I dag bliver de fleste ejendomme opvarmet af naturgas og smog´en i London er fortid. Skorstenspiberne er overflødige, men heldigvis er kun få solgt som souvenirs til amerikanerne. De hører ligesom til det engelske billede af en ejendom.

"Billedet" af de engelske kaminer går igen i deres "Holiday Homes" (se billedet lidt længere oppe). Her er den knitrende ild erstattet af kunstige flammer i et el- eller gasfyr. Der findes et utal af forretninger, der sælger indsatse til de gamle kaminer. De kunstige flammer i kaminerne virker nu mere engelske end autentiske, og hvorfor udstyre en blikkasse, som et Holiday Home jo er, med en kunstig pejs? Men "take it or leave it". Enten er man til engelske traditioner med "Pomp and Circumstance" og "God Save The Queen", eller også er man til italienske eller spanske badestrande.

Min familie og jeg har det godt med England.

Vi modtager meget gerne respons på  fmj@tele2adsl.dk

Andre lækkerbiskner fra England

Susannes rejseberetning

Susanne er Finn´s bedre halvdel og i denne beretning skriver hun en del om England, men også om Irland.

Rejseberetning fra Poul Hansen

Udførlig rejseberetning

Engelsk Hovedside

Alt om England - mange links og informationer

London

En masse om London - også nogle fotos.

Opsummering Campingplads søgninger

www.camp-sites.co.uk    (der er her også banner-reklame til Caravan Holiday Parks)

www.visitbritain.com/vb3-da-dk/    (hvor I vælger Destinationsoversigt, Tour guide, overnatning, campsites)

www.caravanclub.co.uk  (søg under "UK sites and travel" til venstre-   dernæst "Search and Book a UKsite" til højre

 

 

 

  Retur til engelsk hovedside med bl.a. søgemuligheder for campingpladser i og uden for London.

 

Gode 

Campingpladser:

 

 

Ved skov og nær strand ved Storebælt

 

 

  

 

 

  sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto