Annoncører:

klik på logo for flere campingmuligheder

 

Vilkår og priser for annoncering her.

Campisternes Rejseportal på Facebook

Bliv ven med redaktøren

Gruppen Camping & Campingrejser

 

 

Partnerlinks:

 

 

 

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

 

Hvem står bag ?

 

 

Info og rejseinspiration over 45 lande

Startside Regioner (indgangsside til alle campingpladser)

 

 


 

PORTUGAL 2.del

Mellemportugal 

Lissabon & omegn.

På denne del af vor iberiske rundrejse skal vi primært opleve hovedstaden Lissabon, men sine helt forrygende forstæder, bl.a. kongebyen Sintra.  Den blå linje her på kortet tilkendegiver de ruter, vi har bevæget os på - ikke nødvendigvis i vist rækkefølge,

 

 Alle billeder kan forstørres ved at klikke på dem.

 

Den flotte indkørsel til campingpladsen i Lissabon

I sidste afsnit har vi fortalt lidt om hvor svært det var at finde campingpladsen med de unøjagtige Garmin koordinater i campingbogen. Derfor lægger jeg jeg storvægt på at alle koordinater er korrekte på min portal, og så vidt mulig selv afprøvede. Da vi står foran indkørslen  til Monsanto Camping i Lissabon i 32 gr. varme i oktober måned , bliver vi modtaget venligt i receptionen, ikke den ringeste fornemmelse af, at vi er kommet til et stort turiststed. Der er lidt ventetid ved skranken, men turistforeningen har en guide på kontoret og hun fortæller beredvilligt om hvordan man kommer med bussen til Belém og centrum, udleverer også brochurer og gratis postkort.

Der er skygge til de fleste!

 

Receptionisten anviser så parcel og udleverer magnetkort til bommen. Ikke desto mindre står der en sikkerhedsvagt ved bommen og kontrollerer kortet og fortæller os hvordan vi skal bruge det, dels som bilist, dels som forgænger - og også han fortæller hvor busholdepladsen befinder sig. Så finder vi vor parcel, og uden at der er tale om komfortpladser, kan vi sige: vi har aldrig oplevet noget lignende! Parcellen er jævnet ud og der er støbt beton som plant underlag, et valnøddetræ (tror jeg nok) spreder skygge over parcellen, så ikke engang markisen er det nødvendigt at rulle ud. Parcellen er forsynet med et bænkebord, vandstander, el-stander og kumme til opvask og affaldsvand. Hvad kan man ønske sig mere?

Det vældige monument for Henrik Søfareren og de portugisiske opdagelser.

Busholdepladsen findes kun 200 m fra campingpladsens indkørsel og bussen bringer os ad lidt snørklede veje gennem forstaden Belém ned til floden. Vi ved ikke rigtig hvornår vi skal stå af og rejser os nok lidt i utide. Den foran siddende dame reagerer med det samme og forklarer på smukt engelsk, at det er et par stoppesteder for tidligt.

Atter engang oplever vi den portugisiske hjælpsomhed. Vi havde jo ikke sagt noget om, hvor vi skulle hen!

Nede ved havnefronten ser vi sporvognene pile af sted i en uendelig strøm. Især turistvognen, linje 23, ses ofte. Det er den gamle vogn, som er nemt genkendelig. Vi står så af ved det store Jeronimo Kloster, som engang lå ganske tæt på havnefronten, men nu er trukket lidt tilbage fra kysten. Det er sket med opfyld af ruiner fra det store jordskælv i 1769 (Se herom på denne side)

 

De gamle sporvogne bruges til turistkørsel.

Derved er der senere blevet plads til en bred boulevard, en letbane, sporvognsskinner og ikke mindst den store plads med Henrik Søfarerens monument.

Vores tid går med at lede efter turistkontor og posthus. Det viser sig, at turistkontoret består af en minimal kiosk i parken på havnen. Det er lukket! Posthuset viser sig også at være en minimal udgave, der også har lukket pga. en eller anden receptionsfestlighed. Vi må komme igen senere for at komme af med postkortene til familien derhjemme.

Jeronimo klostret optager stor plads ved Beléms havnefront.

Vi bliver i Belém til om aftenen, idet der også er en del af den gamle by bevaret. For os er det en smuk og lun sommeraften, hvor vi indtager et måltid i en restaurant med udsigt til det gamle kloster. Det smukke aftenlys på oktoberhimlen blandet med den kunstige belysning af klosteret er et betagende syn.

Lidt om portugiserne igen!

Vagter foran præsidentpaladset i Belém.

Da vi skal hjem er det blevet helt mørkt og vi bliver tiltagende rådvilde hvor vi skal af bussen, for vi kan slet ikke genkende noget udenfor i mørket og der er ingen hjælp at hente på en linjeplan i bussen. En herre har kigget os ud og gestikulerer til os, at vi skal tage det roligt. Med fingrene viser han hvor mange stoppesteder, der er tilbage. Det forunderlige er, at vi ikke har fortalt ham hvor vi skal han - vi må lugte langt væk af campister, selv om vi synes at vi er ganske almindelig sommerlig påklædt, men måske lige netop derfor. Portugiserne er varmere påklædt her i oktober måned.

Katten venter på bordet udenfor campingvognen, da vi kommer hjem, men den får nu ikke lov til at komme indenfor i vores seng!

Tårnet var en skyskraber i opdagelsernes tid og blev ikke beskadiget i tsunamien ved jordskælvet i 1767.

 

Mere om Belém.

Nu er Belém andet end klosteret og monumentet til Henrik Søfareren. Først og fremmest er der den flotte udsigt og den kan nydes fra toppen af monumentet, såvel fra havnefronten. Jeg synes, at havnefrontens udsigt faktisk er mere imponerende. Man kan nemlig nyde udsigten over mod Vasco de Gama broen, såvel som til det gamle havnetårn, som engang stod et stykke ud i havet, men nu kun befinder set 30 m fra kysten, som det er forbundet med via en gangbro. Engang var tårnet anduvningssted for de store sejlskibe her ved Tejoflodens munding. I dag er tårnet en stor seværdighed og mål for hundredtusindvis af turister. Da vi rejser sent på året med alle ACSI-organisationens prisfordele, er der også roligt her. Dette, selv om termometret viser 27 Gr.C.

Fra Belém kan skues ud over mod Tajo´s munding til Atlanterhavet.

I den ene ende af Jeronimoklosterets facade (vest) findes et stort museum, Søfartsmuseet. Her kan man studere alt om de portugisiske opdagelsesrejser og man kan sagtens bruge et par timer her for at blive beriget med sin historiske viden - eller mangel af samme. Men ellers går vores tid med at udforske de gamle kvarterer ved havnen, tage på caféer med vidunderlige kager, som jeg ikke må spise (man har vel lov at drømme endnu?), besøge et kæmpemæssigt supermarked, der er større end Bilka i Næstved og kun handler med sportsudstyr. Vi finder både dykkerudstyr og sportsflyvemaskiner. Købte dog ingen af delene, nøjedes med en t-shirt og et par sportsstrømper. Der var i øvrigt kun 2 km til campingpladsen.

Byporten ved Praca do Comercio med udsigt ind i Rua Augusta.

 

Den pragtfulde udsigt fra Mirdouroparken.

 

 

Så skulle Lissabon prøves/afprøves. Vi tager samme bus som sædvanlig, derefter sporvognen til centrum, hvor vi står af ved Praca do Commercio (Handelspladsen), den er indhegnet af plankeværker til et eller andet byggeri. Vi gætter på en Metro. Men der er en byport, som mest af alt ligner en triumfbue Herfra vandrer vi til fods ad Rua de Augusta op til den skønne  Figueiraplads og til Rossiopladsen, som kun ligger et stenkast derfra. Det er sjældent man ser så smukke pladser, der kun er prydet af en rytterstue, en monument med en søjle og et par springvand. Resten ligger åben, men er ikke dækket af græs, men af marmor! Den centrale del af Lissabon hedder "Baixa", altså den nedre del.  Det er en ganske smal bydel, hvor gaderne ligger i et terningmønster og med mange mondæne specialforretninger. Den sydligste gade i dette mønster hedder Rua Aurea og her finder man et besynderligt tårn, opført i støbejern af G.Eiffel (ham fra Effeltårnet). Her hedder det dog Elevador Santa Justa, indvendig i tårnet findes en elevator, deraf navnet. Den transporterer  dig højere op i bydelen Barreiro (Alto Barreiro) og det første, der møder ens syn, når man træder ud af elevatoren, er en ruin af en kirke. Den er blevet stående her som et mindesmærke over Lissabons store jordskælv i 1769. Læs mere her, hvis du har interesse for det. Der er også et arkæologisk museum i kirkeruinen, der fortæller mere. Ad snørklede gade vandrer vi op til Miradouroparken, med den fantastiske udsigt over byen, hvorfra man også kan skue over mod slottet St.Jorge. På dansk: St.Georg.

Ruinkirken og Arkæologisk Museum ved Elevador

Barreiro er meget folkelig og vi oplever flere gange, at man dårlig ved hvad en turist er. Efter besøget i Miradouroparken opsøger vi en lille bar i en af sidegaderne nær parken. Der er lige plads til et par caféborde med to stole hver, resten optages af en bardisk. Her kan man få små retter, øl, spiritus, te eller kaffe. En sandwich vidste han ikke hvad var, men ved at pege på noget som vi kalder for et landgangsbrød, fik vi da lidt aftensmad. Og en cerveza (øl) kan man jo altid få ned efter en lang spadseretur i et bakket bylandskab, hvor termometret tilmed var klatret over 30 Gr.C. igen. En anden udflugt gik til de pittorekse gader i Alfama.

Smukke Afalma

Det er Lissabon´s ældste bydel og ligger på østsiden af centrum (Baixa) og kliner sig nærmest op ad de stejle skråninger op til slottet og katedralen. Det var også den bydel, der led mindst skade af jordskælvet og tsunamien i 1755. Derfor findes alle de snævre gader endnu og de berømte billeder af den lissabonske sporvogn, optages også her.

Skal du lytte på den typiske portugisiske folkemusik, den melankolske "Fado", så sker det også nemmest her. Heroppe så vi så hovedstadens katedral og middelalderens slot Saõ Jorge (St.Jørgen) og barok kirken Santa Engracia

 

Monsanto park, rundt omkring campingpladsen.

 

 

Monsanto park

Lissabons største park hedder Monsanto park og den ligger nord-vest for Lissabons centrum. I parken ligger også campingpladsen (se forneden), som ligeledes ejes af kommunen, samt kommunens svømmestadion.
Monsanto park er et godt sted at tage hen og slappe af imellem alt sightseeingen i Belém eller Lissabon. Mange lokale tager hertil med picnickurv, og der er rig mulighed for, at børnene kan lege i den grønne park.
Monsanto park har masser af stier, der tager dig rundt i parken, hvor du også finder en skateboardbane, en eventyr park og et børneteater – der dog kun spiller en gang imellem.
Tilknyttet Monsanto park er også et økologisk center, hvor der er interaktive udstillinger. Her arbejdes der på, at bevare det naturlige miljø i parken.

Kongeslottet i Sintra

Den gamle kongeby Sintra ligger ca. 30 km vest for Lissabon, den ligger på stejle højdedrag, omgivet af grønne skove. De milde vinde fra Atlanterhavet blæser kølig luft op til højdedragene, hvorfor kongehuset foretrak at nyde tilværelsen her frem for  sommerens kvælende hede i storbyen. Det er nemt at komme til Sintra, det er straks lidt sværere at parkere. Gaderne er meget snævre og det sidste stykke op til slottet er man henvist til den lokale bus. Vi var her på en søndag og det var uheldigt, for der var næsten ikke til at komme frem for mennesker. Så: brug en ugedag til besøget!

Egentlig var også forstaden Cascais ude ved Tajos munding på programmet, men vi havde set strandene ud til Atlanterhavet ved Porto. Det blev derfor besluttet at springe byen med strandene over, for vi forventede også strandliv, når vi kom til Algarve.

Bemærk stolpen th. folk hænger tit på trinbrættet, så det er den beskyttelse, de kan få!

Fødderne var også lidt slidte, så det blev endnu en tur med "vor" bus, når nu det var så nemt at komme frem og tilbage. Vi provianterede lidt i supermarkedet ved campingpladsen, kom tilbage til katten ved frokosttid og slappede af på campingpladsen resten af eftermiddagen. Primært også for at få taget nogle billeder af park og campingplads.

Det er på tide at bryde op: det næste rejsemål kalder: den gamle romerske by og universitetsby Évora kalder.

   
TILBAGE TIL DEL 1 FREM TIL DEL 3.

 

BESØGTE CAMPINGPLADSER

Parque Municipal de Campismo de Monsanto (Lisboa Camping)

Estrada Da Circunvalacao, 1400 061 Lisboa

GPS:  38.724844,  -9.207908 Bemærk minustegn foran længdegraden

 

 
Vis stort kort - grøn pil angiver koordinaternes position

 

Gode Campingpladser:

 

Ved skov og nær strand ved Storebælt

 

 

 

I sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

 

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto bestilles her.