Denne nordiske portal samler på indberetninger, rejseberetninger, fotos, gode turistartikler og flinke venner fra hele Europa.

 

 

 

 

 Annoncører:

klik på logo for flere campingmuligheder

 

Vilkår og priser for annoncering her.

Campisternes Rejseportal på Facebook

Bliv ven med redaktøren

 

Partnerlinks:

 

 

 

Altid gode fotos på alle sider.

 

 

 

 

 

 

Hvem står bag ?

 

 

Info og rejseinspiration over 45 lande

Startside Regioner (indgangsside til alle campingpladser)

 

 


 

 Counter siden opdatering den 23.11.2011

 

PORTUGAL 1.del

Nordportugal 

Fra nordgænsen (til Spanien) til Lissabon.

Her kan du følge Ruth´s og min tur, som startede som den iberiske rundtur ved at følge en rute gennem Nordspanien. Denne beretning starter i Santiago de Compostela i Galicien og slutter i Portugals hovedstad Portugal. Undervejs besøges en række spændende byer, hvoraf nogle er totalt ukendte for den danske/skandinaviske campist.

 

 

 

 

Alle billeder kan forstørres ved at klikke på dem.

Bakker og lidt vinmarker i Nordportugal.

Via har krydset grænsefloden og skal til at holde middag. Tværs over motorvejen IP 1 svæver et lysskilt, der byder os velkommen og fortæller os at klokken er 13. HVABEHA´R? Det er dog ikke længe siden, at jeg kiggede på klokken og den skulle være 12! Så gik det op for os, at de vistnok kører på "engelsk tid" i Portugal. Det var dog skrækkeligt, om jeg skulle være gået glip af et måltid! Den første del af strækningen er ret begivenhedsløs, men motorvejen er da ganske fin og trafikken ikke nævneværdig. Landskabet minder om det nordspanske Galicien d.v.s. at der er ikke særlig tørt, der er en del skove og med langbrugsjord med lange, bløde bakker.

Vi er stadig midt i september måned, vejret er flot og temperaturen er tæt på de 30 gr., så vi nyder egentlig turen, selvom det er lidt ensmformigt. Syd for Ponte de Lima kører vi ud fra Nordregionen ind i Braga-regionen (amt) på vej 201. Byen Braga er også vort mål for i dag. Det er en ret stor by, viste sig. Vi havde ikke på forhånd nogen tilkendegivelser om byernes størrelse, men vi havner da midt i byen og skule finde en campingplads ved N 101. Vi så ikke noget skilt overhovedet og GPS-koordinaterne i den portugisiske campingguide var kun beregnet for Garmin og kunne ikke oversættes af vores maskine. Vi kom temmelig langt ud af byen inden vi kunne vende om. Vejene var stejle og smalle og uden muligheder at vende. Først da vi er ved at nå Braga igen, ser vi indkørslen til campinpladsen. Den var kun skiltet, så man kunne se det når man kom fra syd - og vi kom så fra nord. Surt show!

Vi når lige solnedgangen, inden vi skruer benene ned på Braga campingplads.

Roma´ernes børn på pladsen.

Campingpladsen i Braga:

Campingpladsen er den del af kommunens offentlige anlæg: først en park med musikpavillon, derefter fodboldstadion og til sidst campingpladsen.

Det er en udmærket cityplads, dog med begrænset plads til campingvogne og autocampere, især i højsæsonen. Den er anlagt i terrasser med stejl nedkørsel inde på pladsens område, men modsat til pladsen i Santiago, har man her opstillet et skilt med ”Campingvogne forbudt”, hvor det bliver for stejlt. Godt det samme for os. Vi får anvist en parcel på øverste platform, strøm er lige ved hånden og trådløst Internet også. Forudsat af, at man opholder sig udenfor vognen. Dér var jeg imidlertid ikke meget for at vise min PC frem, når der også var roma´er på pladsen. Vi blev nu ikke generet på nogen som helst måde, de holdt sig strengt til deres del af pladsen, men der var også konstant opsyn af 1-2 velvoksne personer ved receptionen, så man kunne føle sig meget sikker.

Der er ikke meget udstyr på pladsen, det sanitære virkede, men mere er der ikke at sige om den ting. Kommunen kunne nu godt investere i noget bedre på denne kant.

Parcellerne er lige netop store nok til en campingvogn af mellemklassen plus markise og en ikke for stor bil på parcellen. Underlaget er af fint sand, så lidt støv må forventes. Et stort plastikunderlag/campingtæppe er bestemt af det gode.

Braga viser sig at være en perle af en  by med et væld af bygninger i barock-stil. Den er kendt som ærkebispernes by og har ikke nydt godt af de rigdomme, som opdagelsesrejserne med Henrik Søfareren bragte med sig, især til Lissabon (Belém), Lagos og Sagres. Men den katolske kirke har jo ikke ry for at være fattig. Det er EU heller ikke, de har været med til at betale renoveringen af byen bl.a. med en hovedvej, der går ind under bymidten, således at centrum fremstår som en bilfri oase med grønne træer og masser af springvand. Læs mere om Braga her.
Den næste morgen skinner solen igen og lyset i banantræerne lige uden for campingvognen er flot og stemningsfuldt. Vi har ikke fået nok af Braga og går de 1000 m ind til centrum. Her aflægger vi også turistkontoret et besøg. Vi vil gerne have nogle brochurer om byen og siger til betjeningen, at de nok ikke har noget på dansk. "Hvad har vi ikke?", siger hun og graver sig ned i de nederste skuffer og drager en dansksproget brochure frem. Se DET kalder jeg service! Foruden den smukke domkirke aflægger vi også besøg i forskellige forretninger.
Vi vil gerne købe et par fisk, fordi disse er friske her i Portugal. Atlanterhavet er ikke langt væk.. Hun vil dog ikke sælge os 2 fisk, hun mener bestemt at der er mad nok til os begge to i den ene. Det viser sig ikke at være rigtig, men det fortæller lidt om portugisernes høflighed. Hun ville bestemt ikke prakke os noget på, som hun mente vi ikke havde brug for. Hatten af for det! En rigtig kineserbutik fik også et besøg. Pandelamper og lommelygte til de bælgmørke aftener var en nødvendighed, det er ikke noget vi plejer at have med os. Endnu engang tittede vi ind i domkirken for at nyde det smukke syn af alteret. Barock-stilen kan synes overlæsset efter vor tids smag, men er ikke desto mindre altid en oplevelse, især når det gøres så illustrativt som her.

Vist er bilparken i orden.

Vi er installeret på campingpladsen i Braga.

 

Lidt om portugiserne og trafikken i Portugal.

Portugiserne er høflige mennesker og denne egenart er noget alle bliver opdraget til. Man er velklædt, venlig og imødekommende og det kan også mærkes af en turist. Men i trafikken er den ellers medfødte høflighed røget sig en tur. Der køres langt stærkere end de tilladte 50 km/t i byerne, der parkeres i 2. og 3.position uden blusel og der skal ikke meget til inden der truttes med hornet, hvis man ikke lige hummer sig hurtig nok med sin campingvogn i trafikken. Portugiserne er også fodboldgale og vi troede først, at det trutteri med hornet ad os var fordi de ikke havde opnået mere end 1:1 i den nys overståede fodboldkamp mod Danmark. Men nej, det var almindelig portugisisk trafikfrustration. I Braga oplevede vi også meget avancerede fodgængerovergange. De var indrettet med lysskranker og lysdioder i vejbanen. Disse lyste grønt, når der ikke var fodgængere i nærheden. Lige så snart vi nærmede os en overgang lyste de automatisk rødt og jeg skal love for, at de havde respekt for det. Uanset de ellers dårlige trafikvaner, så havde portugiserne stor respekt for fodgængerovergange.

Vi har taget vandretøjet på for at bestige "Bom Jesus"

Selve byen Braga, dens historie og seværdigheder er beskrevet her. Braga er en mondæn ny med mange smukke bygningsværker. Vi havde nu valgt byen af andre årsager: de religiøse centrum "Bom Jesus", som ligger på en bjerg lidt udenfor byen. På toppen ligger en pompøs katedral, hvortil man kommer op af en trappe med over 600 trin. Man kan dog også bruge en "elevador", en kabelbane. Eller køre op til landsbyen og vandre de 500 m ned til katedralen gennem en smuk og velholdt park. Selv om  der var ved at være efterår, blev de nedfaldne blade fejet sammen hele dagen igennem.
klik på foto

Solbeskinnet plads nær kysten.

På vej til kysten.

Den næste destination i Portugal skal være kysten. Vi har hørt om de lange sandstrande langs Atlanterhavets portugisiske kyst og i campingguiden har vi fundet en ACSI-plads lidt nord for Porto. Der er endda en metrostation i nærheden, så vi beslutter os for at slå to fluer med et smæk: strandferie og byferie med sightseeing. Campingpladsen hedder "Parque de Campismo du Sol Vila Cha". Det er udmærket plads, kun 600 m fra stranden. Havde man ikke lyst til at gå derned, var der udmærkede p-pladser og da vi var lidt lam i benene efter den bakkede byvandring i Porto, og vi i øvrigt var udenfor højsæsonen, så var der p-pladser nok at få. Faktisk var vi de eneste, der parkerede ved stranden. Vila Cha er en badeby og vi kom dertil via motorvej, dog de sidste 2,5 km ad en bivej med meget toppede brosten. Det blev en rystende oplevelse!

Flotte strande ved Vila Cha.

Vi har nået den 20.september, det er stadig højsommer her i Portugal, temperaturen ligger på 28 gr.C, men det blæser ude fra Atlanten. Til trods for at bølger har frit løb helt fra Amerika, så er de ikke nær så høje, som dem vi oplevede ved Biskayen. Vi finder dog lidt læ bag et badehus og så kan vi godt mærke at solen brager ned. Tuben med faktor 30 kommer hurtigt frem, vi har ikke lyst til at rende forbrændte rundt og vi skal være mange dage undervejs endnu. Det bliver alligevel en kærkommen afveksling på turen, hvor vi ikke har kunnet nyde badevandet endnu. Bølgerne var simpelthen for høje i Frankrig og Nordspanien, hvor den Biskayiske Havbugt viste sig fra en smuk, men voldsom side.

Den storslåede boulevard Avenida dos Aliados

Pompøse facader med "Azulejos"

Porto. - læs en bybeskrivelse med fleer billeder her.

Vi tager metroen fra landsbyen Mindelo fordi vi har fået at vide, at der ligger en god og sikker P-plads ved stationen. Det gjorde der også, der var slet ingen biler, der holdt der. Hvem holder da også øje med kalenderen for at se hvilken ugedag, det er. Det var selvfølgelig søndag! Billetten skulle trækkes i en automat og det var en vanskelig sag, for al tekst stod naturligvis kun på portugisisk og det kunne for den sags skyld lige så godt være kinesisk. Vi fik dog hjælp med det samme, portugiserne er hurtig til at opfatte, når fremmede trænger til hjælp. Vi fik billetterne inden søndagstoget kom og 35 min. senere stod vi på banegården Trindada i Porto. Vi kunne have fortsat med en ny metro på samme billet, men vi foretrak apostlenes heste og vandrede ned ad Avenida dos Aliados, som skråner ned fra rådhuset til strøget Liberdade.

Citroën parade foran rådhuset :-)))

Foran rådhuset bliver vi forbløffet stående. Der står flere hundrede Citroën´ere parkeret. I alle afskygninger. B7, B11 fra 1937 (med hydraulisk affjedring!), Ami, mange 2CV´ere, HY´en (verdens mest rummelige kassevogn - alrig overgået!), ID 19 og DS 19, 20 o.s.v, XM med Maserati motor. Min hedengangne Jeep "Mehari" var der i flere afskygninger (jeg græd!), GS´erne og ikke mindst den smukke BX, hvoraf vi havde en sort "Image" model, som desværre fik sit dødsstød i en ulykke. Nå, nok om fortidens oplevelser - Porto kom bare med et fantastisk gensyn!

Domkirken titter frem over rustikke byhuse.

På vej ned til byen så vi også "Azulejos". Det er kakkelmalerier i kæmpeformat, der kan beklæde hele husfacader. Fotografiet viser en kirkefacade på "Santo Antonio Congregados". Fra denne kirke kunne vi også se den næste, som er Porto´s store katedral, som hæver sig højt over gamle og ærværdige huse med smukke tage. Efter vi har nydt udsigten oppe fra domkirkens plads ud over Dourofloden, vandrer vi ad stejle gader og mange trapper ned mod floden. Vi lader os friste af en kold øl på en af de mange cafér, som fylder hele pladsen ved Rua dos Mercadores ud. De drager fuld nytte af turisterne, der vil slappe af her ved Dourofloden med de særprægede sejlbåde, der før i tiden fragtede portvinen ned ad floden til de mange vinkældre, som man også kan se herfra over på den anden side, i den bydel der hedder Vila Nova Gaia.

I nogle af vintønderne lagres århundred gamle portvine.

Porto har en masse seværdigheder at byde på. Vi kan umuligt komme til at beskrive dem alle sammen. Så skulle vort ophold vare meget længere end de 3 dage, vi har afsat til besøget. Dog ville vi ikke gå glip af at besøge en af vinkældrene og et turisttog holdt da også i nærheden og formedelst 13€ tog de os med på en flere timer lang rundtur, hvor vi kom til en hel del af Porto´s seværdigheder, men også på vinsmagning. Læs mere om Porto på bybeskrivelsen fra linket i overskriften.

Penedono´s borg med skamstøtten på torvet.

Den næste etape foregår ikke helt som google.maps har tegnet vor rute i ovenstående kort. I virkeligheden tager vi den lidt kortere rute via IP4 og så ad mindre veje til Penedono. Vi havde hørt om dette fortryllende sted og skal da også medgive, at rygterne talte sandt. Men små biveje i Portugal er ikke godt for en campingvogn. Ikke at vor vogn kom til skade, men i forhold til seværdighedens størrelse, følte vi at det blev lidt af et tidsrøveri, fordi de små veje tog så megen tid og der var langt til campingpladserne fra byen.

Coimbra ligger flot og man fornemmer middelalderens byggestil.

Vi følte derfor, at vi lige så godt kunne fortsætte til det næste rejsemål: den gamle kongeby Coimbra. Vi kom imidlertid sent til pladsen, men det betød ingenting. Den var anlagt af kommunen på et flot areal nær motorvej og blev drevet sammen med hotellet. Det er ikke hver dag, at man render ind i en 4-stjernet municipalplads med adgang til wellness. Vi har beskrevet Coimbra på dette link.. Begejstringen over lidt wellness fik os til at blive en dag mere, også fordi vi vi var lidt køresyge efter gårsdagens anstrengende tur.
klik på foto

Det bedårende sted i Poco Redondo

Vi skulle heller ikke ret langt næste dag, så vi smuttede ind på IC 3 syd for Coimbra og gav os tid til at nyde denne smukke rute, der for det meste af vejen bestod af splinterny asfalt. Så kan man jo sagtens. Klokken var derfor kun lidt over 14, da vi stod i indkørslen på Redondo Camping i landsbyen Poco Redondo, hvor både campingmutter og dito fatter tog hjertelig imod os. De havde ikke set en nordisk campist i flere år. Dette er et landligt sted, drevet af en hollandsk mand og en engelsk kone, så vi var i internationalt selskab på et sted med en lille familie restaurant, svømmepøl og på alle måder en hyggelig atmosfære. Med 32 Gr.C var det også en varm dag og den kolde øl fra baren gjorde godt, alt imens vi brugte pladsens grill ved siden af pølen til at lave vor egen aftensmad .

Tempelriddernes fæstningskirke højt oppe over Tomar.

Oplevelsen blev desto større fordi vi her havde adgang til hårdt tiltrængt vaskemaskine og en bedårende by, Tomar, i nærheden. Faktisk kun blot 7 km borte. Selv på en hverdag var der her ingen turister, så vi kunne slentre uforstyrret rundt i byens små stræder, beundre det smukke torv og i øvrigt besøge tempelriddernes fæstning, hvori der lå en fantastisk kirke fra tempelriddernes tid. Den gode stemning og mulighederne på Redondo betød, at vi blev længere end planlagt. Opkørslen fra campingpladsen er ret stejl, men lejrchefen havde sin mægtige 4-hjuls trækker parat og han slæbte vognen op til bondegården, hvor vi kunne spænde for i ro og mag. Det eneste lille minus var, at der også her var fluer. Dem var vi nu ved at vænnes os til, for sådan var det over hele den iberiske halvø.

Fátimas kirkeplads er større end Roms petersplads.

En tredje årsag til at vi tilbragte ekstra tid her, var, at der 33 km vest for Tomar fandtes et sted ved navn Fátima. Dette arabiske navn vakte vor nysgerrighed og et besøg afslørede, at byen var en eneste stort helligt sted, et valfartssted, i det højkatolske Portugal. Endnu større end Bom Jesus ved Braga. På linket kan du slå op, hvad vi fandt frem til. Kirkepladsen er større end Peterspladsen i Rom og Fátima er i det hele taget en af den katolske tro´s allerhelligste steder og rangerer som den 4.vigtigste efter Jerusalem, Rom og Santiago de Compostela. Man skal være ualmindelig kold i  troen, hvis man ikke bliver betaget af stedets helt specielle atmosfære - selv om man ikke er troende katolik.

Indkørslen til Lissabons kommunale campingplads.

Fra Tomar var der kun ca. 120 km til Lissabon, men turen blev alligevel mere besværlig end planlagt, fordi postadressen i campingbogen var meget unøjagtig - der fandtes 4 steder med samme navn i Lissabon - og GPS-koordinaten var jo kun for brug i Garmin (Dengang kørte vi med Navigon). Så vi tossede rundt i byen et godt stykke tid med nerver der blev mere og mere flosset. Til sidst bestemte vi os for at køre ud til stranden ved Cascais og fandt også hurtig et vejskilt, men pludselig var der også et skilt til Lissabon Camping, så vi skiftede lynhurtigt til højre vejbane - vi lå i den venstre på en 3-sporet motorvej. Tudekoncerten fra alle dem bagved var naturligvis uundgåelig, selvom vi på ingen måde klemte nogen som helst.

Se teksten på forstørrelsen!

Lissabons store municipal plads tog vel imod os, vi fik straks en grundig turistmæssig information af en turistmedarbejder (sådan skal det være!) og kunne derefter indskrives og få passerseddel til bommen. Det var nu et magnetkort, men skulle alligevel vises til en sikkerhedsvagt - døgnet rundt. Nu kunne vi glæde os til en uges storbyferie.
Den daglige gæst

Videre til 2.del (Mellemportugal).

BESØGTE CAMPINGPLADSER

Municipal Camping "Parque de Campismo" (ingen hjemmeside)

Parque de Campismo, Estrada Nacional 101, 4710 Braga.

GPS:  41.538288,    -8.421983

husk minustegn foran længdegraden


Vis stort kort

 

Parque de Campismo du Sol Vila Cha

Rua de Sol - Facho - 4480 Vila de Conde - GPS: 41.29808,   -8.76290

 

 

 

 

husk minustegn foran længdegraden


Vis stort kort

Coimbra Municipal Campingsite 4*

(ingen hjemmeside)

Rua da Escola - Alto Areeiro, 3030-011 Coimbra-Santo António dos Olivais

GPS: 40.188898,  -8.399606

husk minustegn foran længdegraden

 
Vis stort kort

 

Redondo Camping

Rua do Casal Rei 6, Poço Redondo, 2300-035 TOMAR - GPS: 39.62560, -8.32186

husk minustegn foran længdegraden


Vis stort kort

Parque Municipal de Campismo Monsanto

Estrada da Circunvalcao - 1400 061 Lisboa - GPS: 38.72468,  -9.20794 husk minustegn foran længdegraden

 
Vis stort kort

 

Gode Campingpladser:

 

 

I sætter man pris på danskere her:

 

Med udsigt over Moldau i Prag

 

TIPS:

 

En festlig campingbog - se link ved at klikke på foto bestilles her.