Her kommer du til alle emner på hele portalen

Alle emner på portalen

Her kommer du til alle rapporterede campingpladser på portalen

Alle campingpladser

Her kommer du til oversigt over alle producent nyheder og pressemeddelelser

Nyt om køretøjer og udstyr

på denne side ser du alle nye sider om byer, områder, ruter m.v.

Alt om det nye på portalen

Her inder du campingpladser listet efter lande og områder

Hurtige plads oversigter

Nyheder fra campinglivet og turismeinformation

Camping og turisme nyheder

 

 

 

 Annoncører:

Vilkår og priser for annoncering her.

 

Medredaktører:

 

Partnerlinks:

tysk søgning på europæiske campingpladser

 

 

Altid gode fotos på alle sider.

 

Hvem står bag ?

Link til privat hjemmeside her

 

Til oversigt over alle lande

til Campinglivet

Rejseberetninger

Campingpladser

 

 

Reparation af køleskab

Det er jo et ret kendt fænomen, at køleskabene i campingvognen har det med at give op - især hvis det har nogle år på bagen.

Et nyt køleskab koster her i 2009 i nærheden af kr. 7000,- ekskl. moms og montering, så hvad gør man for at få det gamle skab til at virke og hvad skal der til?

Nedennævnte er beskrevet på baggrund af erfaringer i en ældre LMC-campingvogn, men adskiller sig sikkert ikke meget fra andre mærker.

1.) Du kan i første omgang være heldig, at brænderen er sodet til eller at der ligger flager af afskallet farve i skorstenen. Fjern risten udvendig og blæs igennem med trykluft fra en kompressor eller støvsuger*). Det kan være nødvendigt at fjerne det øverste rør af skorstenen, d.v.s. det stykke, der går fra skabets skorsten til udluftningsristen. Blæs derefter gennem skorstenen, luftstrømmen vil fjerne det meste af løst materiale. Tilslut derefter skorsten igen og afprøv skabet. Hvis du ikke kan se den blå flamme i køleskabets indre kighul, så må du vente for at se om udluftningsristen bliver varm. Gør den det, så virker skabet.

Klik på billedet for at se stort billede.

På hosstående billede kan du se, hvordan dit køleskab ser ud på bagsiden. Det er ret enkelt konstrueret og de nødvendige dele er nemme at studere.

2.) Hvis det under 1.) nævnte ikke fører til et godt resultat, så bliver det nødvendigt at fjerne køleskabet fra campingvognen. Det kan være en tricky affære, for der er kun lidt plads. Inden du starter skal regulatoren til gasflasken afmonteres, al strøm skal afkobles, også evt. batteri. Du skal løsne gasledningen oven på skabet. Der skal bruges 2 skruenøgler og flere hænder. Derefter afmonteres elektriske ledninger. Kan disse ikke fjernes, er for korte og skabet stadig hænger fast, så må ledningerne klippes over.

Klik på billedet for at se stort billede.

3.) Har fjernet skabet, så gentag processen som beskrevet under 1.) Forskellen er, at du nu kan komme nemmere til at se skorstens indvendige rør, samt brænderen. Nu hvor køleskabet er fjernet, ser det måske ud ligesom mit, d.v.s. rust på forskellige dele. 

Afprøv om der kommer gnist fra magnettændingen. Se efter om ledningerne er intakte, hvis det ikke virker.

Fjern snavs fra køleskabsrummet, mal evt. råt træværk med træolie.

4.) Vi fjerner rust med en stålbørste så godt som det er muligt. D.v.s. at også rust under den originale lak skal fjernes, med en skalpel el.lign. kan man fjerne malingen på evt. rustbobler.

Klik på billedet for at se stort billede. Foto viser rør på bagsiden efter maling.

 

5.) Når løs rust er fjernes males med hammerlak (Hammerite), som fås i hvid, sort, grå eller sølv farve. jeg brugte den sorte. Hammerite har den fordel, at det kan fås i ganske små portioner og kan påføres direkte på mindre rustangreb hhv. tilbageblevet fint rust.

6.) Nu er du klar til at sætte køleskab på plads igen. Det kan godt være besværligt og det må absolut tilrådes, at er er to (stærke) personer om det. Pladsen er snæver og det kan godt være, at der nærmest skal bruges vold for at få det ind.

7.) Tilslut nu gasledningen, sørg for at møtrikkerne skrues godt fast, afprøv med brun sæbe omkring bøsningerne om disse er tætte. Kan de ikke blive det, så må du henvende dig til autoriseret fagmand.  

8.) Tilslut alle elektriske ledninger igen. Hvis de har været for korte, er det en god ide at forlænge dem ved hjælp af samlemuffer. Det gør tilslutning meget nemmere.

9.) Et gammelt køleskab er måske blevet lidt ulækkert at se på indvendigt. Det skal naturligvis også friskes op. Rust fra riste fjernes så godt som det er muligt. Vask skabet grundigt med (udendørs) Rodalon, aftør derefter med sprit. Misfarvede dele eller hele skabet kan males med speciel farve. Spørg din farvehandler. Jeg har brugt Bengalak fra Colorama, den fås en en helt hvid farve, der matcher køleskabet, så man evt. kan male partielt.

Klik på billedet for at se stort billede. Billedet viser det afmonterede skab inden maling.

 
10) Når du nu har risten åbent bør du måske overveje en anden ting: effektivisering af køleevnen. Det er ofte sådan, at køleskabene ikke kan komme af med varmen, både når det kører på strøm eller med gas. Jeg bruger aldrig batteri til drift af køleskabet, så tænd/slukke-knappen foran på køleskabet blev tilsluttet en lille blæser fra en skrottet PC (12V). Blæseren monterede jeg på bagsiden af udluftningslisten og voila, temperaturen kom ned fra de sædvanlige 13 gr. til 7 gr.C. Ventilatoren kan nu tilsluttes batteriet , hhv. 12 V anlægget og den kan så bruges kontinuerligt eller vedvarende. Strømforbruget kan knapt måles og ventilatoren kan derfor næppe tømme dit bilbatteri, såfremt du glemmer at slukke for den.

Klik på billedet for at se stort billede.

PS: Du må godt   frakoble gasanlæggets ledninger og tilslutte dem igen, men al anden installation af gasledninger og 220 V elektriske ledninger ud over det nævnte skal foretages af autoriserede firmaer.

 

Nogle anbefalinger:

www.campingsikkerhed.dk

www.servicevognen.dk

Storstrøms Camping Service

DCU Testcentre

Supplerende tips fra læser:

Jeg har med held fået mit campingkøleskab til at virke igen, så jeg tænkte at der var andre der kunne få brug for rådet.
Mit problem var at køleskabet godt kunne tænde på gas, men gik ud så snart jeg slap knappen. Køleskabet blev trukket ud af hullet og jeg opdagede at føleren til magnetventilen var skubbet for langt væk fra brænderen. Føleren skubbede jeg så lidt tættere på og monterede køleskabet igen.
Nu fungerer det perfekt igen. Der blev ved samme lejlighed blæst godt igennem med trykluft.
 

Hjælper dette ikke på dit problem bør du studere dette dokument. Print det ud, men gå endelig til en fagmand for at løse problemet. Du bør under ingen omstændigheder fuske med hverken strøm (udover nævnte ledningsforlængelser) eller gasproblemer.

 

 

Gode Campingpladser:

 

Ved Vesterhavets bred med flot udsigt

Ved skov og nær strand ved Storebælt

I sætter man pris på danskere her:

 

Klub- og Almenåbne pladser i fantastiske Sverige

Spansk luksus ved Barcelona

Med udsigt over Moldau i Prag

Tag til Adriaterhavets kyst

 

 

Søgemaskiner for campingpladser:

 

Danske:

Campingpladser på Hanses-Campingsider med direkte links til pladserne

 

Eller hvad med en rejse efter disse steder:

 

Dansk fritid:

 

 

 

 

Mere flexibel, mere Internet sikkerhed.. Ingen tilbageblevne spor. Et gratis Mozilla program. Nye versioner kan hentes ned.

Et bedre postprogram. Flere og nemmere muligheder og med aut. ANTIspam. Et gratis Mozilla program.

KLIK PÅ LOGOERNE FOR GRATIS DOWNLOAD.

 

 

Køb bogen - se link ved at klikke på foto